Πολλές ομάδες επιβίωσαν μετά από συγχώνευση

Πολλές ομάδες επιβίωσαν μετά από συγχώνευση

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Ηρακλής, έχουν βρεθεί πολλές ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την  μια μεριά τα πολλά χρέη και από την άλλη το κατρακύλισμα των κατηγοριών, οδηγούν τους «κυανόλευκους» στην καταστροφή αν δεν βρεθεί λύση.

Στο παρελθόν πολλές ομάδες βρήκαν τον τρόπο να απορροφήσουν άλλες ομάδες και να επιβιώσουν.  Άλλες συγχωνευτήκαν και με αυτό τον τρόπο έμειναν ζωντανές και αντιμετώπισαν τα προβλήματα που υπήρχαν , κερδίζοντας  και κατηγορίες. Αυτά όμως βάση νόμου πλέον δεν μπορούν να γίνουν  και μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα της εξαγοράς του ΑΦΜ άλλης ομάδας και αυτό έχει ήδη συμβεί στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα στην ελληνική επικράτεια.
Το «Μ» αναζήτησε ορισμένες περιπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να δώσουν λύση  και να κρατήσουν στην ζωή τις ομάδες .

Ο Βόλος με τα χίλια πρόσωπα

Το 2003 ο Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάζεται στην Δ΄  Εθνική. Μια ομάδα φίλων του Ολυμπιακού η οποία αποτελείται από μελή παλαιών διοικήσεων του συλλόγου αποφασίζει να κάνει μια πρωτοποριακή κίνηση για να αντισταθμίσει τον υποβιβασμό που υπέστη ο σύλλογος το 2003. Εξαγοράζει την ομάδα της Κασσάνδρας, η οποία αγωνίζεται στην Β΄ εθνική και την μετονομάζει σε Α.Σ.Κ. Ολυμπιακό με έδρα τον Βόλο. Στην κίνηση μετέχουν και πολλές εκατοντάδες απλών φιλάθλων του Ολυμπιακού.
Παράλληλα, αποφασίζουν να διατηρήσουν και την ομάδα της Δ΄ εθνικής ως β΄ ομάδα. Η ομάδα της Β΄ εθνικής το '04-'05 χάνει στις λεπτομέρειες την άνοδο και κατατάσσεται 5η.
Παράλληλα αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έρχεται σε ρήξη με την παλαιά διοίκηση με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους. Το παράδοξο αυτό πήρε τέλος το καλοκαίρι του 2008 όταν και οι δυο Ολυμπιακοί συγχωνεύονται.

Έτσι με την ένωση των ερασιτεχνικών σωματείων των δυο ομάδων δημιουργήθηκε η ΠΑΕ Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 ως συνέχεια της ομάδας του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου.

Από Χαλκηδόνα σε Ατρόμητο

Το 2005 ο Ατρόμητος Αθηνών κατάφερε να αλλάξει τρεις κατηγορίες μέσα σε ένα καλοκαίρι. Η Χαλκηδόνα που αγωνίζονταν στην Α΄ Εθνική , δεν είχε προοπτικές για να πετυχει κάτι περισσότερο. Στα γήπεδα όπου αγωνίζονταν η Χαλκηδόνα δεν είχε φιλάθλους και έτσι ο Γιώργος Σπανός προχώρησε σε συγχώνευση με τον Ατρόμητο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Περιστερίου αγωνίστηκε την ίδια χρονιά στην Α΄ Εθνική, χωρίς να επηρεαστούν τα διακριτικά, το όνομα και η έδρα της.

Όταν η Δόξα γλύτωσε τον υποβιβασμό

Η Δόξα  Δράμας  το 2007-08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων στη Δ' εθνική, όμως τον Αύγουστο του 2008 επήλθε συγχώνευση - απορρόφηση με τον Εθνικό Ολυμπιακό Βόλου (ο οποίος μεταφέρει το όνομά του στον Ολυμπιακό ΑΣΚ Βόλου) και έτσι η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής 2008-09 ενώ την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

Η  ένωση στην Πάτρα

Το 2004 η Παναχαϊκή έπρεπε να αγωνιστεί με βάση το νόμο στην Δ΄ Εθνική. Τελευταία στιγμή ωστόσο αποφασίζεται και πραγματοποιείται η απορρόφηση του Πατραϊκού, επίσης ομάδα Β΄ Εθνικής χωρίς όμως χρέη. Έτσι δημιουργείται η ΠΑΕ Παναχαϊκή ΓΕ 2005 που λαμβάνει μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής το 2005. Παρόλα αυτά υποβιβάζεται και από το 2006 αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.

Από την Μάνη στον Πειραιά

Λύση αναζητούσε η ομάδα του Εθνικού προκειμένου να κερδίσει κάποιες κατηγορίες. Ετσι βρήκε τον Α.Ο. Μάνης . Η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να επιβιώσει με αυτόν τον τρόπο και έτσι παρέμεινε στην Γ΄ Εθνική.

Η εκκαθάριση της Καβάλας

Το 2001 η ομάδα της Καβάλας βρέθηκε σε άσχημη θέση. Υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική, αλλά τα χρέη ήταν ατελείωτα. Αναζητήθηκε λύση και κάποια στιγμή προσπάθησαν να πάρουν την ομάδα των Νέων Πόρων. Τελικά εκμεταλλεύτηκαν μια ειδική ρύθμιση και έγινε εκκαθάριση στην ομάδα με αποτέλεσμα να απαλείφει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και έτσι έγινε μια βιώσιμη ομάδα.  Ονομάστηκε Α.Ο. Νέα Καβάλα  και  στην συνέχεια  έφτασε στην Σουπερ Λίγκ με τον Μάκη Ψωμιάδη να αναλαμβάνει την ομάδα.

Οι Λύκοι που έγιναν Επανομή

Ούτε  η  Επανομή αποτέλεσε εξαίρεση από τον κανόνα.  Προκειμένου να αποχωρήσουν από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα απορρόφησαν την ομάδα των Λύκων.  Ήταν η ομάδα του Κώστα  Ηλιάδη που έδωσε την θέση της στην Επανομή το 2005 και έτσι επέστρεψε στο προσκήνιο η ομάδα της Αναγέννησης !

Η ΗΛΤΕΞ έπαψε να είναι χορηγός και το 2005 η ομάδα υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική. Την επόμενη σεζόν απορροφήθηκε από την Αναγέννηση Επανομής και έπαψε πλέον να υφίσταται, αν και στα χαρτιά φαινόταν πως μετείχε στη Δ΄ Εθνική.

Σούζα το «αλογάκι»

Η Λάρισα μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος στην δεκαετία του 80 αλλά στην συνέχεια κατακυλούσε κατηγορίες. Βρέθηκε στην Γ΄ Εθνική και ένα βημα από τον υποβιβασμό. Τα χρεη έπνιγαν τους βυσιννι και η λύση βρέθηκε.

Με την υπ’ αριθμόν 583/02 απόφαση του Εφετείου Λάρισας η Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ. τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο στόχος που είχε βάλει ο τότε χορηγός και μετέπειτα μεγαλομέτοχος της ομάδας, Νίκος Σωτηρούλης, με κύριο εκφραστή της προσπάθειας αυτής τον αείμνηστο Γιώργο Κατσογιάννη στέφεται με επιτυχία. Ετσι το 2004 γίνεται η εκκαθάριση και η θεσσαλική ομάδα  απαλλάσεται από χρέη.

Η συγχώνευση στον Τυρναβο

Ο Τύρναβος 2005 είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Τύρναβου. Ιδρύθηκε το 2005 μετά την συγχώνευση των ομάδων «Α.Ε.Τυρνάβου» και «Νίκη Τυρνάβου». Η «Α.Ε.Τυρνάβου» είχε προέλθει από την συγχώνευση των ομάδων «Ανάπλαση Τυρνάβου» και «Ηρακλής Τυρνάβου» στα μέσα της δεκαετίας του '60. Την σεζόν 2009-2010 κατέκτησε το πρωτάθλημα του 4ου ομίλου της Δ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανεβαίνοντας στην Γ' Εθνική. Πλέον τίθεται θέμα συγχώνευσης με τον Ολυμπιακό Βόλου !

Βρήκαν ΑΦΜ στα Τρίκαλα

Στα  Τρίκαλα πέρασαν μεγάλη ταλαιπωρία αυτό το καλοκαίρι. Προσπάθησαν να βρουν μια άκρη αλλά δεν τα καταφεραν  και βρέθηκαν στην Δ΄ Εθνική.  Όπως γίνεται γνωστό ήδη έχει προχωρήσει στην εξαγορα του ΑΦΜ της Δόξας Πετρωτού για να απαλλαχτεί από τα χρέη της , παραμένοντας όμως στην ίδια κατηγορία, χωρίς όμως «βάρη».

Άλλες συγχωνεύσεις

  • Ο ΑΟ Θεμιστοκλής Αιγάλεω (ομάδα της Α' κατηγορίας ΕΠΣΑ) "απορρόφησε" το καταστατικό του Ανδρούτσου Γραβιάς (Δ΄ Εθνικής) και αγωνίσθηκε στη θέση του.
  • Ο ΠΑΟΚ Γλυφάδας έπαιξε στη Δ΄ Εθνική, έπειτα από εξαγορά του Θεμιστοκλή από τον Κεραυνό Γλυφάδας.
  • Η απορρόφηση της ΠΑΕ Ηλυσιακός (ομάδας Β' Εθνικής) από την ΠΑΕ Αιγάλεω, που έλαβε έγκριση των Αύγουστο του 2009, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε υποβιβαστεί στη Δ' Εθνική και είχε τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτή η συγχώνευση προκάλεσε αντιδράσεις φορέων του Ζωγράφου και του Αιγάλεω.

Η νομοθεσία εδώ

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Metrosport

 

 


επιστροφή

Ροή Ειδήσεων


Το Χαμόγελο του Παιδιού


Προβολή – Διαφήμιση Όροι Χρήσης